diumenge, 13 d’abril del 2014

Xerrada al COAC: La crisi financera, energètica i ambiental ens duu cap al decreixement forçat?


dec_847x390








  Propera conferència al  Col·legi Oficial d'Arquitectes de Catalunya

 La crisi financera, energètica i ambiental ens duu cap al decreixement forçat?


dijous

24/04

17:30h

Sala d’actes del COAC, Plaça Nova 5 (Barcelona)
Acte gratuït prèvia inscripció
Parant atenció a la vessant energètica de la sostenibilitat, l’Agrupació AuS ha anat proposant un seguit de xerrades-debat sobre la crisi energètica derivada de l’esgotament de les energies fòssils. En la xerrada celebrada el 12 de juliol de 2012  “Transició energètica: són les renovables l’alternativa?” es va debatre si les renovables tenen o tindran prou capacitat per a substituir-les. I en la xerrada celebrada 9 de juliol del 2013  “Transició energètica: és el fracking (o fractura hidràulica) una alternativa a Catalunya?” es va debatre si aquest sistema d’obtenció energètica és una alternativa.
La crisi energètica l’entenem com una part de la crisi global que s’està patint. Cal incloure la crisi econòmica i financera per entendre el canvi en les regles del joc que s’estan produint en el govern de les nacions. I en el rerefons de tot plegat tenim una crisi ambiental manifesta.
S’està produint una transició energètica i una transició econòmica-política i volem saber quines poden ser les conseqüències d’aquesta transformació: Qui controlarà l’energia i com es repartirà en un futur proper? Com afectarà a la qualitat de vida de les persones? Quins seran els canvis econòmics i socials que es produiran? El poder polític assolirà a temps els reptes ambientals? Tot plegat ens portarà a un decreixement econòmic i social forçat i caòtic? Hi ha una alternativa raonable a aquest decreixement que impliqui una transició social i econòmica més equilibrada i equitativa?
Donades les repercussions econòmiques, socials i culturals que té l’ofici d’arquitecte, en aquest context de crisi global, inclosa l’ambiental, és evident que el nostre col•lectiu professional no pot mantenir-se aliè a aquesta qüestió. I és obligat preguntar-se sobre quin serà el paper que tindrà la professió d’arquitecte, tant a nivell del disseny territorial com de l’edificació.
I és per això que us convidem a participar en aquesta xerrada-debat per tal de formular correctament les preguntes i obtenir les respostes que ens permetin una millor comprensió del nou repte que se li planteja a la humanitat.
El format de l’acte i els convidats al debat són:
17:30h Núria Pedrals, presidenta de l’agrupació AuS Arquitectura i Sostenibilitat, obertura de
l’acte
17:35h Sra. Fidela Frutos, arquitecta i membre d’AUS, presentació
17:40h Sr. Santiago Niño Becerra, doctor en ciències econòmiques i
catedràtic en economia al Institut Químic de Sarrià, Universitat Ramon Llull
18:10h Sr. Antonio Turiel, científic titular del Consejo Superior de
Investigaciones Científicas (CSIC) i membre del Oil Crash Observatory
18:40h Xoan Ramon Doldán García, professor d’economia a la
Universitat de Santiago de Compostela i presideix la Red de Economía Ecológica de
España
19:10h debat amb fila 0 i el públic
20:30h final del debat
Des d’AuS volem ajudar que la qüestió de la transició energètica i econòmica i crisi ambiental sigui entesa com a part del mateix problema i de la mateixa solució i a més, a posar-ho en les agendes públiques dels diversos àmbits de la nostra societat (col•lectiu professional, mitjans de comunicació, societat civil, etc.)
Esperem la vostra participació

La inscripció prèvia és necessària per estar informat/da de qualsevol canvi d’última hora. La inscripció a l’activitat també és necessària per motius d’aforament, ja que les places són limitades. No obstant, no és necessària confirmació per part d’AuS. En cas que l’aforament ja estigués complet, sí que s’enviaria immediatament un correu d’avís.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada