diumenge, 9 de febrer del 2014

Una visió ecosocialista diferent de la del Sr. V. Navarro


Versió en castellà d'aquest post  Una visión ecosocialista diferente de la del Sr. V. Navarro 

Darrerament el senyor Navarro ha escrit alguns articles al diari   Público  en contra dels moviments decreixentistes, fent una interpretació reduccionista de la paraula “decreixement”. Aquesta paraula s’utilitza com un símbol i un revulsiu per posar en  evidència la contradicció entre el sistema econòmic actual que indueix a  una forma de viure individualista i consumista que pel seu propi disseny necessita créixer indefinidament  per evitar el col·lapse, la qual cosa és impossible en un planeta finit.

Els moviments decreixentistes  advoquen per  decréixer en els sectors més  consumidors d’energia i materials exhauribles i créixer en els àmbits que potencien les relacions entre les persones i la comunitat. La ideologia decreixentista va arrelant a la nostre societat a mesura que es fa evident que un model econòmic basat en el creixement il·limitat, tal com s’entén i es defensada  per la majoria d’economistes i polítics,  ni ha esta capaç de  resoldre els problemes de pobresa i desigualtat ni té futur  en un planeta de recursos finits. El canvi climàtic, la degradació ecològica  i l’arribada del Peak Oil són evidències innegables.

El Decreixement vol posar en evidència que tot i que l’eficàcia tecnològica i la implantació massiva de les energies renovables és imprescindible, no n’hi haurà prou per evitar el col·lapse de la nostra civilització tant depenent de l’energia com ho ha estat fins ara.

El Sr Navarro posa l’èmfasi en un canvi en  les relacions de poder, amb la democratització de l’estat i amb la implantació de les energies renovables per donar solució a la crisi econòmica i als límits del planeta. Des de la nostra posició ecosocialista defensem, com ho fa el Sr. Navarro, que el canvi de model econòmic que ens cal per donar solució als problemes de desigualtat, atur i pobresa passarà forçosament per una democratització de l’estat i un canvi en les forces de poder, però per donar solució als desequilibris físics planetaris que ja estan impactant a la societat i a tots els ecosistemes, ens cal tenir en compte nous factors entre les variables que conformen el joc de la nostra economia. Factors físics que comencen a ser limitants i que, com alguns acadèmics de l’economia ecològica apunten, ja tenen i tindran encara més en el futur, un impacte real en  l’economia dels països i les persones.  Tot i que la llista de materials i espècies en risc d'exhauriment  o extinció anirà augmentant si seguim sense fer canvis, el principal factor i el més urgent que caldrà considerar és el de l’energia perquè ja hem entrat a la fase de màxima producció del petroli i aquest fet  tindrà forçosament una repercussió negativa molt important en la nostra civilització, donat que la nostra forma de vida occidental està basada i és addicte al seu consum. Negar aquest fet és negar l’evidència. 

1 comentari:

  1. Els que poden acaparar petroli o gas ho estan fent, per tal d'administrar la crisi energètica a la seva manera. No em sembla correcte seguir fomentant la il·lusió del creixement indefinit. Hem de seguir treballant per un model nou, controlant les altes finances i canviant els costums lligats al creixement.

    ResponElimina